Uzayda Hızla Yol Alan Gizemli Gök Cismi Keşfedildi
Üç amatör astronom, NASA’nın teleskoplarından elde edilen görüntüleri titizlikle inceleyerek, uzayda saatte yaklaşık 1,6 milyon kilometre hızla yol alan yıldız benzeri bir gök cismini tespit etti. Bu ilginç yapının, Güneş Sistemi’ni geçme süresi ise 4 günden kısa bir zaman diliminde gerçekleşiyor. Ancak, bu keşfedilen yapının tam olarak ne olduğu hakkında henüz net bir bilgi bulunmuyor. Uzmanlar, daha önce bu kadar hızlı hareket eden ancak bu denli büyük bir yapının gözlemlenmediğini vurguluyor.
Cismi keşfeden astronomlardan Martin Kabatnik, bu gözlemi gerçekleştirdiğinde, “Nasıl olsa daha önce bildirilmiştir” düşüncesiyle başlangıçta bildirmeyi düşünmediğini ifade etti.
Cismin Doğası Hakkında Bilinmeyenler
Bu ilginç gök cisminin bir göktaşı ya da kuyruklu yıldız olmadığı anlaşılsa da, ne olduğu konusunda kesin bir görüş birliği yok. Uzmanlar, bu yapının, belki de yıldız olmayı başaramayan bir kahverengi cüce ya da Jüpiter benzeri bir gaz devi olabileceğini öne sürüyor.
- Kahverengi cüceler oldukça yaygın olmalarına rağmen, CWISE J1249 adı verilen bu yapının birçok aşırı nadir özelliği bulunuyor.
- Bu yapı, diğer gaz devlerinden ya da kahverengi cücelerden çok daha az demir ve diğer metal elementler içermekte.
- Hawaii’de yer alan W.M. Keck Gözlemevi’nde toplanan verilere göre, bu yapının oldukça eski olduğu ve belki de ilk nesil yıldızlardan biri olabileceği düşünülüyor.