Türkiye-Japonya Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılı Kutlamaları

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye-Japonya Dostluk İlişkileri ve 100. Yıl Kutlamaları

Türkiye-Japonya Dostluk İlişkileri ve 100. Yıl Kutlamaları

Türkiye-Japonya dostluk ilişkilerinin güçlendirilmesi ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü dolayısıyla bu sabah İstanbul’daki Sarayburnu Limanı’na demir atan Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne ait “Kashima” isimli gemide bir resepsiyon düzenlendi. Bu anlamlı etkinliğe Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, Milli Savunma Bakan Yardımcısı Alpaslan Kavaklıoğlu, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Kuzey Deniz Saha Komutanı Tümamiral Rafet Oktar, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, Japonya’nın İstanbul Başkonsolosu Kasahara Kenichi ve birçok davetli katıldı.

Bakan Güler, burada yaptığı konuşmada Türkiye-Japonya ilişkilerinin köklü tarihi bağlara dayandığını vurguladı. İki ülkenin coğrafi açıdan birbirinden uzak olmasına rağmen, Türk ve Japon halklarının karşılıklı sevgi, saygı ve sempatilerinin dünyada pek az ülke halkında görüldüğünü belirtti. Ayrıca, iki ülkenin geçmişte maruz kaldığı felaketlerde işbirliği sergilemesinin dostluk bağlarını daha da güçlendirdiğine dikkat çekti. Güler, Japonya’da meydana gelen son deprem nedeniyle geçmiş olsun dileklerini de iletti.

2013 yılından itibaren stratejik ortaklık seviyesine yükseltilen Türkiye-Japonya ilişkilerinin her alanda, özellikle askeri ve savunma sanayisi alanında memnuniyet verici bir seviyeye ulaştığını ifade eden Güler, diplomatik ilişkilerin 100. yılını kutlamanın heyecanını yaşadıklarını dile getirdi. Kutlamaların önemli bir parçasının, TCG Kınalıada korvetinin 8-21 Haziran tarihleri arasında sırasıyla Kuşimoto, Tokyo ve Hiroşima limanlarına gerçekleştirdiği ziyaretler olduğunu söyledi. Bu ziyaret sırasında Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri ile eğitim gerçekleştirmekten ve düzenlenen resepsiyona Japonya Prensesi Akiko’nun katılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Bakan Güler, 79 yıl önce 6 Ağustos’ta Hiroşima ve 9 Ağustos’ta Nagazaki’ye gerçekleştirilen tarihin ilk nükleer saldırılarında hayatını kaybedenleri de saygıyla andı. Bu nedenle, insanlık tarihindeki en karanlık sayfalardan birini oluşturan bu felaketin yıl dönümünde yaşananların acısını ve dehşetini hatırlamanın büyük bir sorumluluk olduğunu vurguladı. “Unutmayalım ki savaşlar sorunları çözmez. Dolayısıyla şiddetin yerine diyaloğun egemen olduğu ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için var gücümüzle çalışmalıyız,” dedi.

“İki ülke arasındaki dostluğu daha da güçlendireceğine inanıyorum”

Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Katsumata da Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri Eğitim Filosunun bugüne kadar İstanbul’u 7 kez ziyaret ettiğini ve bu ziyaretin 15 yıl aradan sonra 8. kez gerçekleştiğini ifade etti. 1880’lere uzanan karşılıklı gemi ziyaretlerine dikkat çeken Katsumata, bu yılki ziyaretin uzun bir aradan sonra gerçekleşmesinin çok anlamlı olduğunu belirtti. “Bunun iki ülke arasındaki dostluğu daha da güçlendireceğine inanıyorum,” dedi.

Gemilerin liman ziyaretleri süresince düzenlenen çeşitli etkinlikler aracılığıyla insanlar arasındaki etkileşimin canlandırılması ve ikili ilişkilerin derinleştirilmesi temennisinde bulunan Büyükelçi, “Stratejik ortaklar olan Japonya ve Türkiye’nin, güvenlik ve savunma alanlarında daha fazla işbirliği yapmaları suretiyle bölgesel ve uluslararası toplumun istikrarına katkı sağlayabileceklerini düşünüyorum,” ifadesini kullandı.

“Türkiye, Japonların hep hayran kaldığı bir ülkedir”

Filo Komutanı Tümamiral Nishiyama Takahiro, gösterilen misafirperverlik ve destek için teşekkür ederek burada olmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Eğitim filosunun “Kashima” ve “Shimakaze” isimli iki gemiden oluştuğunu belirten Nishiyama, filonun yaklaşık 6 ay sürecek olan Deniz Aşırı Eğitim Seferi gerçekleştirdiğini ve toplam 11 ülkeyi ziyaret edeceğini aktardı. Bu eğitim seferinin amacının, yeni görevlendirilen yaklaşık 190 subayın yetiştirilmesi, ziyaret edilen ülkelerle uluslararası iyi niyetin teşvik edilmesi ve hür ve açık Hint-Pasifik politikasının gerçekleşmesine katkıda bulunmak olduğunu vurguladı.

Nishiyama, “Son yıllarda Japonya ve Türkiye arasındaki ortaklık geçmişte hiç olmadığı kadar güçlenmiştir. Savunma ve etkileşim alanındaki işbirliğimiz de gelişmektedir,” diyerek iki ülke arasındaki savunma işbirliğinin bölgenin barış ve istikrarına katkı sağlayacağını ifade etti. “Biz İstanbul’da 3 gün kalmayı planlıyoruz. Türkiye, Doğu ve Batı’nın kesiştiği bir yer ve tarihte İpek Yolu’nun geçtiği bir bölge olarak Japonların hep hayran kaldığı bir ülkedir. Böyle zengin bir Türk tarihi ve kültürünü anlamaya çabalamanın yanı sıra, hepinizle ilişkileri derinleştirmek istiyorum,” dedi.

Japonya Deniz Öz Savunma Kuvvetleri’ne ait “Kashima” ve “Shimakaze” eğitim gemileri, Türkiye-Japonya dostluk ilişkilerinin geliştirilmesi ve iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıl dönümü dolayısıyla bu sabah İstanbul Sarayburnu Limanı’na demir atmıştı. Gemiler, yarın saat 10.00’da halkın ziyaretine açılacak olup, 11 Ağustos saat 15.00’e kadar ziyaret edilebilecek.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Türkiye-Japonya Diplomatik İlişkilerinin 100. Yılı Kutlamaları

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Haber Tek ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!