Önemli Gelişmeler Siyaseti Nasıl Etkileyecek?
Gazeteci-yazar Murat Yetkin, bu hafta köşe yazısında Türkiye’nin siyaset sahnesinde yaşanacak gelişmelerin, yakın dönem siyaseti üzerinde belirleyici bir etkisi olabileceğine dikkat çekti. Özellikle AKP Genel Başkanvekili Efkan Ala‘nın, partinin 14 Ağustos Çarşamba günü düzenlenecek olan 23. yıl dönümü toplantısında yeni katılımcıların olacağını açıklaması, dikkatleri üzerine çekti. Yetkin, bu toplantıda Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesiyle ilgili verilen “yok hükmünde” kararın da ele alınmasının beklendiğini belirtti.
Bu iki önemli gelişmenin, Türkiye’nin siyasi geleceği üzerinde etkili olacağına inanan Yetkin, yazısında şu ifadeleri kullandı:
“14 Ağustos Çarşamba. Gözler, Efkan Ala’nın duyurduğu transferlerde olacak. Erdoğan, yakın bir zamana kadar partisine diğer partilerden katılımlara kapalıydı ve bunu siyasi olarak yanlış buluyordu. Ancak o dönemde, Kurtulmuş’un HAS Partisi’nin AK Parti ile birleşmesi gibi önemli adımlar atılmıştı. Bu durum ‘Tövbeni bozmuş olsan da gel’ anlayışına girmedi.”
Yetkin, Ala’nın sözlerinin, Gelecek Partisi Ankara Milletvekili Necati Yamalı’nın AK Parti ile Ahmet Davutoğlu’nun bilgisi dahilinde görüştüklerine dair açıklamasıyla neredeyse eşzamanlı olduğunu vurguladı. Sadece Gelecek Partisi değil, Cumhur İttifakı’nın diğer bileşenleri de 14 Ağustos toplantısını sabırsızlıkla bekliyor. CHP ise, bu süreçte ‘Bizim oylarımızla’ eleştirilerini sürdürmekte.
Mesele Sadece Can Atalay Değil
16 Ağustos Cuma günü ise TBMM Genel Kurulu’nun toplanması ve açılışında Meclis Başkanı ya da Başkanvekili’nin AYM’nin Resmî Gazete’de yayınlanan gerekçeli kararını okuması bekleniyor. Kurtulmuş, 8 Ağustos’taki görüşmesinde olağanüstü oturumu ‘AYM’yi görmezden gelmemek’ adına 14 Ağustos’ta talep eden Baş’a ’16’sı olabilir mi?’ diye sordu. Bunun üzerine, Meclis’te grubu bulunan CHP, DEVA, Saadet ve Gelecek partileri de olağanüstü toplantı çağrısını 16 Ağustos için yapmıştı.
Geçmişte Yargıtay kararını AK Partili Bekir Bozdağ okumuş ve Atalay’ın vekilliğini geçersiz kılmıştı. Ancak bu kez, ‘yok hükmünde’ sayılan AYM kararını kimin okuyacağı merak konusu. MHP bu oturumu ‘ihanet’ olarak değerlendirip katılmayacağını açıkladı. AK Parti’nin atacağı adımlar ise kritik bir öneme sahip. Eğer hukukun üstünlüğü ve çoğulcu demokrasi adına ağır bir hatayı düzeltme yoluna gitmezse, bu durum siyaset gündeminde Gezi Davası’nın peşini bırakmayan CHP’ye yazılacaktır.”