Türkiye’nin deniz üstü enerji üretiminde bir ilke imza atan Osman Gazi Yüzer Doğal Gaz Üretim Platformu (FPU), Karadeniz’e doğru yolculuğuna başladı. 29 Mayıs’ta İstanbul Boğazı’ndan geçerek yola çıkan dev platform, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda görev yapacak ve Türkiye’nin doğal gaz üretim kapasitesini ikiye katlayacak.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Uğurlama Töreni
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar’ın katılımıyla düzenlenen törenle Dolmabahçe Sarayı’ndan uğurlanan Osman Gazi platformunun, yaklaşık 11 saat sürecek geçişin ardından 1 Haziran’da Filyos Limanı’na ulaşması bekleniyor. Burada son hazırlıklarını tamamlayarak 2026 ortasında faaliyete geçecek.
Karadeniz’de 20 Yıllık Görev
Osman Gazi platformu, Karadeniz’deki Sakarya Gaz Sahası’nda 20 yıl süreyle görev yapacak. Halihazırda sahada günlük 9,5 milyon metreküp doğal gaz üretiliyor. Osman Gazi’nin devreye alınmasıyla bu miktar 20 milyon metreküpe ulaşacak ve yaklaşık 8 milyon hanenin doğal gaz ihtiyacı Karadeniz’den karşılanabilecek.
Dev Platformun Teknik Kapasitesi
Osman Gazi platformu, 298,5 metre uzunluğa, 56 metre genişliğe ve 29,5 metre derinliğe sahip. 140 personel kapasiteli bu dev yapı, zorlu Karadeniz koşullarına dayanacak şekilde inşa edildi. Maksimum 10,5 milyon metreküp doğal gaz işleyebilecek kapasitede olan platformun, gaz transfer kapasitesi ise 10 milyon metreküp. 161 kilometrelik ana iletim hattı ile karaya bağlanacak.
Enerji Filosuna Stratejik Katkı
Osman Gazi ile birlikte Türkiye’nin enerji filosuna ilk kez yüzer bir doğal gaz üretim platformu dahil oldu. Bu gelişme ile Türkiye, dünya çapında en büyük 6. deniz hidrokarbon filosuna sahip ülkelerden biri olma konumunu daha da güçlendirmiş oldu.
Türkiye’nin Denizlerdeki Enerji Gücü
Mevcut enerji filosunda 4 sondaj gemisi (Fatih, Yavuz, Kanuni, Abdülhamid Han) ve 2 sismik araştırma gemisi (Barbaros Hayreddin Paşa ve MTA Oruç Reis) yer alıyor. Bu gemiler, Karadeniz ve Doğu Akdeniz’de enerji arama çalışmalarını sürdürüyor. Yerli teknolojiyle donatılan bu filoyla Türkiye, enerji bağımsızlığı yolunda önemli adımlar atıyor.
Tarihi Keşiflerle Güçlenen Strateji
Fatih gemisi 2020 yılında Karadeniz’de Türkiye tarihinin en büyük doğal gaz keşfini yaparak bu sürecin öncüsü oldu. Onu, yüksek teknolojili gemiler olan Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han izledi. Deniz altı zenginliklerinin ortaya çıkarılmasında Türkiye, kendi teknolojisiyle ilerlemeye devam ediyor.




