İyi Parti’den Can Atalay Açıklaması
İyi Parti Ankara Milletvekili Kürşad Zorlu, CHP’nin Gezi davası hükümlüsü Can Atalay için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni olağanüstü toplantıya çağırma girişimine olumsuz yanıt verdi. Zorlu, bu tür olağanüstü toplantıların Meclis’te gerginliğe yol açabileceğini vurgulayarak, “Normal yasama döneminin başlamasını beklemeliyiz” dedi.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Anayasa Mahkemesi’nin Atalay hakkında verdiği karar doğrultusunda TBMM Genel Kurulu’nu 10 Eylül’de olağanüstü toplantıya çağıracaklarını duyurdu. Ancak İyi Partili Zorlu, bu girişime karşı olduklarını belirtti. Ekol TV’ye yaptığı açıklamalarda, bu tür toplantıların gergin bir ortam oluşturabileceği uyarısında bulunarak, “Bu çağrıya katılmayacağız” dedi.
Parlamento ve Gerginlik
Zorlu, geçmişte yaşanan olağanüstü toplantılarda ortaya çıkan hoş olmayan görüntülere dikkat çekerek, “Parlamento bu tür durumlarla anılmamalı. Bu durum beni hem üzmekte hem de mahcup etmektedir. Can Atalay için normal yasama döneminin başlamasını beklemeliyiz; zaten gerekli oylama da yapılmıştır” şeklinde konuştu.
Ayrıca, partinin alacağı karara saygı duyacağını ifade eden Zorlu, “Parlamenter demokrasiye dönüş çağrıları yapılırken, böyle bir ortam yaratılması milletimizin kafasını karıştırıyor. Milletimiz haklı olarak, ‘Böyle mi parlamenter sisteme döneceksiniz?’ diye soruyor. Ben, bu toplantıya katılarak gergin ve kavgacı bir ortamda bulunmak istemiyorum” ifadelerini kullandı.
Can Atalay’ın Milletvekilliğinin Düşürülmesi
TBMM tarihinde bir ilk; Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen Can Atalay’ın milletvekilliği düşürüldü!
TİP Hatay Milletvekili Can Atalay, Gezi davasında 18 yıl hapse mahkûm edilmesine ilişkin kararın TBMM Genel Kurulu’nda 30 Ocak’ta okunmasıyla milletvekilliği düşürüldü. Meclis’te bir ilk olarak Anayasa Mahkemesi’nin iki kez hak ihlali kararı vermiş olmasına rağmen Genel Kurul’da Yargıtay yazısı okunarak Atalay’ın vekilliği sona erdirildi. Bu duruma tepki olarak, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ‘a kararı okuduğu sırada anayasa kitapçığı fırlatıldı. Kararın okunmasının ardından TBMM internet sitesinde “Milletvekilliği Sona Erenler” sayfasına Can Atalay da eklendi. Can Atalay’dan İlk Açıklama Vekilliğinin düşürülmesi kararının hemen ardından Atalay’dan gelen ilk açıklamada, Seçilmiş Hatay Milletvekili sıfatıyla, “Anayasa’nın açık; hiçbir kuşkuya yer bırakmayan hükümlerine karşın seçilmiş Hatay milletvekilinin milletvekilliğini ‘düşürdüler.’ Türkiye, bu kuralsızlık ve hukuksuzluk deli gömleğine sığmayacak. Hep beraber göreceğiz” dedi. AYM: “Yok Hükmünde” Anayasa Mahkemesi (AYM), 1 Ağustos’ta Resmi Gazete’de yayımlanan gerekçeli kararında Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu belirtti. Yüksek Mahkeme, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin Atalay’la ilgili kararının hukuki açıdan geçersiz olduğuna ve bu kararın TBMM Genel Kurulu’nda okunmasının Atalay’ın vekilliğinin düşmesi anlamına gelmeyeceğine karar verdi. Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi işleminin iptali ile Yargıtay yazısının TBMM’de okunması işleminin iptali başvurularını birleştirerek karara bağlayan Yüksek Mahkeme, Can Atalay’ın “milletvekilliğinin yok hükmünde sayılması” talebinin karara bağlanmasına yer olmadığına hükmetti. Bu karar, eski AYM Başkanı Zühtü Arslan ve eski üye Muhammed Emin Kuz‘un da yer aldığı 4’e karşı 10 üyenin oyuyla oyçokluğuyla alındı. Milletvekilliğinin düşürülmesinin “yok hükmünde” olduğunu tespit eden Yüksek Mahkeme, “Öncelikle belirtmek gerekir ki TBMM Genel Kurulu’nun 30 Ocak’taki birleşiminde okunan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kararı bir mahkûmiyet kararı değil, Anayasa Mahkemesi’nin bireysel başvuru kararının daire tarafından değerlendirilmesi için dosyanın anılan daireye gönderilmesine ilişkin karardır…” değerlendirmesinde bulundu. Gökçer Tahincioğlu Yazdı
|