Uzayda Geğirmek: Neden Mümkün Değil?

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Uzayda Geğirmek: Mümkün mü?

Uzayda Geğirmek: Mümkün mü?

Dünyada yapılması mümkün olan birçok basit şey, uzayda gerçekleştirilememektedir. Bu durumun en ilginç örneklerinden biri ise, insanların en temel reflekslerinden biri olan geğirmedir. Peki, neden uzayda astronotların geğirmesi mümkün değil? Bu basit refleksi gerçekleştirmeleri neden bu kadar zorlaşıyor? Cevap oldukça basit: Yerçekimi.

Dünya’daki yerçekimi, midedeki gazların sıvılardan ayrılmasına ve bu gazların yemek borusundan yukarı çıkarak geğirme refleksinin oluşmasınagazın sıvıdan ayrılması mümkün olmaz ve mideden çıkamaz. Sonuç olarak, geğirme eylemi imkânsız hale gelir.

Uzayda Geğirmek: Neden Mümkün Değil?

Uzayda Geğirmeye Çalışmak: Ne Olur? Eğer bir astronot uzayda geğirmeye çalışırsa, sadece gaz değil, aynı zamanda midedeki sıvılar da yukarı taşınabilir. Bu duruma “ıslak geğirme” adı verilir. Islak geğirme, mide asidinin ve yiyeceklerin yemek borusuna, hatta ağza kadar çıkmasına neden olarak son derece rahatsız edici bir durum oluşturur.

Astronotlar, bu tür olumsuz deneyimlerden kaçınmak için uzayda beslenmelerine son derece dikkat ederler. Sindirimi kolay, gaz yapmayan yiyecekleri tercih ederler. Böylece, uzayda sağlıklı bir yaşam sürdürebilirler. Astronotların beslenmesiyle ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz, aşağıdaki içeriklerimize göz atabilirsiniz:

  • Kaynaklar: Quartz
  • Kaynaklar: Smithsonian Institute

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Uzayda Geğirmek: Neden Mümkün Değil?

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Giriş Yap

Haber Tek ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!